Slik setter du kjøkkenet i et godt lys

Kjøkkenet er både en arbeidsplass og et av husets viktigste oppholdsrom. Her lager du all maten og nyter måltider sammen. Det er husets sosiale møteplass.

Men kjøkkenet  brukes også til å gjøre lekser og annet husarbeid. Det krever mye av belysningen. De færreste vil vel ha samme lyssetting når leksene skal gjøres som når det inviteres til middag eller kveldskos rundt kjøkkenbordet.

Løsningen er fleksibel belysning. Matlaging krever lyskilder som lyser rett på benken, såkalt direkte belysning. Det gir deg det beste arbeidslyset. Her fins det mye å velge i; alt fra tradisjonelle lysstoffrør til ulike varianter av LED. Har du høyglansede overflater, kan du bruke uplights på veggen.

Over spisebordet kan det også være en fordel å ha direkte lys, gjerne lamper som lyser rett ned, slik at de som sitter rundt bordet, ikke blir blendet. For å kunne variere styrken på lyset, bør du ha lamper som kan dimmes.

Som takbelysning kan du gjerne velge downlights som vinkles inn mot veggen. Det gir et behagelig, indirekte lys. Dessuten får du en fin belysning på bilder og annet du vil framheve på veggen. Ikke bruk  downlights over hele taket – det gir nemlig et flatt lys uten kontraster. Downlights kan med fordel dimmes for å variere stemning og effekt. Sist, men ikke minst bør du få inn så mye dagslys som mulig. Naturlig lys hjelper med å regulere døgnrytmen.